SOSYAL MEDYA GÜVENLİĞi NEDEN ÖNEMLİDİR ?

Bilişim Güvenliği‘nin gün geçtikçe öneminin artmasının sebeplerini ise şöyle sıralayabiliriz:

question mark

  • Çok kısa bir süre önce güvenliği alt etmek isteyen kişiler profesyonellerden oluşmaktaydı ve bu kişilerin üstün yazılım ve donanım bilgileri vardı. Şimdi ise İnternetin de hızlı gelişimiyle herkes her türlü bilgiye rahatlıkla erişebilir oldu.
  • Network’lerin yönetimi gittikçe zorlaştı. Şimdilerde devletler bile birçok sistemini internet üzerinden hallediyor ve bu da network yapısınıın büyümesine ve dolayısıyla hakimiyetinin zorlaşmasına neden oldu.
  • İnternet’ten alışveriş sistemleri oldukça yaygın hale geldi. Piyasada çok fazla rakip oluştu ve bütün sistem internet üzerine kurulduğu için de rakiplerinin müşteri bilgilerine, arge çalışmalarına göz diktiler, hedef haline getirdiler.
  • İnsanlar kişisel bilgiler, konum, resim, duygu/düşünce vb. Paylaşımları aralarındaki mesafe ve zamanı ortadan kaldırmak amacı ile ortak sosyal alanlarda paylaşmaya başladılar.

Bunun sonucu kişisel ve tehlikeli olabilecek bilgiler ortalıkta dolaşmaya başladı ve bunlardan fayda çıkarmak isteyen kötü amaçlı kişiler bu bilgilere sahip olarak bu bilgiler için kişiyi maddi manevi sömürmeye çalıştılar.

Güvenli Sosyal Medya Kullanımı nasıl olur?

cropped-unknown.jpeg

Kişisel önemli bilgilerinizi sosyal medyada paylaşmayın: Nüfus cüzdanınızın ve pasaportunuzun bilgileri ve fotoğrafı, doğum tarihiniz, TC kimlik numaranız, eğitim durumunuz, medeni haliniz, anne kızlık soyadınız ve yakın akrabalaraınızın bilgilerini, tam adresinizi sosyal medyada ya da herhangi bir internet sitesinde kesinlikle paylaşmayın. Eğer bu bilgilerin girilmesi zorunluysa yanlış bilgiler verin ve gerçek doğum tarihinizi resmi işlemler haricinde hiçbir yerde kullanmayın.

Güçlü bir şifre kullanın: Sosyal medya sitelerinde hesap oluştururken sık yapılan hatalardan birisi de tutulan futbol takımı, doğum yılı, okul numarası, yaş, evcil hayvanınızın ismi ya da ailenizden birinin ismiyle oluşturulan şifrelerdir. Örneğin şifremi unuttum soruları da bu gibi cevaplardan oluşmaktadır. Bu yüzden hesabınızı ele geçirmek isteyenlerden korunmak için şifre oluştururken harf ve sayılardan oluşan güçlü şifreler oluşturmalısınız.

Bankacılık işlemlerini sadece web sitesi üzerinden gerçekleştirin: Sosyal medyayı sadece kişiler değil, kurumlar da yoğunlukla kullanıyor. Pek çok bankanın da Facebook, Twitter ve Google+ hesabı mevcut. Haliyle kullanıcılar bankalarından maillerine ya da sosyal medya hesaplarına bir mesaj geldiğinde bu durumu yadsımıyor. Ancak bankalar e posta yolula ya da sosyal medya siteleri aracılığıyla sizden şifrenizi talep etmez ve işlem yapmak için yetki istemez. Bu yüzden bankacılık işlemleri için sadece bankanızın web sitesini kullanmanızı tavsiye ederim.

Sadece güvenilir on-line sitelerden alışveriş yapın:  Sosyal medya üzerinden reklamı yapılan her site güvenli olmayabilir. Çok ucuz fiyata telefon, saat gibi markalı ürünler satan sitelere ve kullanıcılara karşı dikkatli olun. Gerçek değerinin altında pazarlanan bu ürünler kullanıcıya ulaştığında genelde hasarlı ya da kullanılamaz durumda oluyor. Ya da ürün yerine oyuncak veya şaka ürünleri de kullanılabiliyor. Aynı şekilde kullanıcılar arasında yapılan alışveriş ve takas işlemlerinde de kullanıcılar mağdur ediliyor ve maddi kayba uğrayabiliyor. Sosyal medya üzerinden ücretsiz sahiplendirilen kedi-köpek gibi hayvanlarla da hayvan dostları kandırılabiliyor. Bedava sahiplendirilen hayvanlar için daha sonra yüksek meblağlarda kargo ve sigorta ücretleri talep edilebiliyor.

Uygulamalara dikkat edin: Son zamanlarda sosyal medya hesaplarıyla başka sitelere üye olmak oldukça popüler. Facebook, Twitter ve Google+ hesaplarınızı kullanarak, daha önce kullanıcısı olmadığınız bir siteye üye olabiliyorsunuz. Ayrıca pek çok mobil uygulama da bu yöntemi sıkça kullanıyor. Mobil uygulamaların çoğu yükleme sırasında kişisel bilgileriniz, telefon rehberine ve sosyal ağlara erişim konusunda izin istiyor. Bu izinleri biran bile tereddüt etmeden vermek, kişisel bilgilerinizin güvenliğini de tehdit ediyor.

Hediyelere kanmayın: Facebook dolandırıcılarının son numarası en çok tanınmış firmaları zorda bırakıyor. Elinde büyük teknoloji marketlerin ya da telefom firmalarının hediye çeki olduğunu iddia eden art niyetli kişiler gözüne kestirdikleri hesapları ele geçirerek, kişinin arkadaş listesindekilere tek tek mesaj atmaya başlıyor. Normal bir sohbet havasında başlayan konuşmalar, daha sonra art niyetli kişilerin telefonun faturalı hat mı diye sormasıyla devam ediyor. Eğer faturalı hat sahibiyseniz size bir mesaj geleceği söyleniyor ve bu mesajı EVET yazarak cevaplamanız isteniyor. MesajI EVET yazarak cevapladığınızda ise faturanıza 100 TL’den başayan ek ücretler yansımış oluyor. Faturaya eklenen ücret otomatik olarak dolandırıcının hesabına geçiyor. Siz siz olun hediye  çeki, bilet ya da çok ucuza ürün dağıttığını iddia edenlere aldanmayın.

Mesela buna örnek olarak ben geçen gün internette araştırma yaparken karşıma aşağıdaki örnek çıktı. Tabii ki ben sosyal medya tehlikelerinden korunmayı bildiğim için bunlara kanmadım. Ama bir gün sizinde karşınına böyle şeyler çıkarsa kanmayın!

screen-shot-2016-09-28-at-18-28-13

Sahte profillerin tuzağına düşmeyin: Özellikle yurtdışı merkezli dolandırıcılık çeteleri Facebook üzerinden sahte profiller oluşturarak, güzel ve alımlı fotoğraflarla insanları etkileyen sahte profiller, ülkemize gelmek için yol parası talep ediyorlar. Paralar gönderiliyor ancak ne gelen var, ne de giden…

İddaa dolandırıcılarına paranızı kaptırmayın: Son zamanlarda iddaa tüyoları verdiğini iddia eden kullanıcılar ve Facebook üzerinde oluşturulan gruplar, büyük vurgunlar yapıyor. Öyle ki bu konuda bir çok uzman türemiş ve Facebook kullanıcıları da para kazanma hayaliyle bu kişilere paralarını kaptırıyor. İddaa dolandırıcılarının vaatlerine inananlar, iddaa tahmini alıp para kazanma hayaliyle ceplerindeki paradan da oluyorlar.

Linklere tıklarken dikkat edin: Siber suçlular, Türkiye ve dünya gündemini yakından takip ederek, popüler ve ilgi çekici konuları baz alıp, kullanıcıları oltalarına düşürüyorlar. Özellikle son zamanlarda koalisyon ve Survivor gibi konular çok popüler. Ya da bir sitede uygunsuz fotoğrafınız varmış gibi imalı bir mesaj da alabilirsiniz. Arkadaşınız “kusura bakma ama bu resimdeki sen misin?” gibi imalı mesajlar göndererek, mesaj yoluyla gelen bağlantıyı tıklamaya sizi teşvik edebilir. Oysa ki bu tür kısaltılmış linkler genellikle virüslü ya da sahte sitelere yönlendirme yapıyor. Ardından bilgisayarınıza zararlı yazılım bulaşıyor ve arkadaşlarınıza kendi adınızla aynı mesaj gönderiliyor.

Fotoğraflar paylaşırken dikkat edin: Sosyal medyada ne yediğimiz ne içtiğimizden tutun da, yatak odalarımıza kadar herşeyi paylaşıyoruz. Özellikle yaz mevsiminde deniz, kum, güneş ve bikinili fotoğraf paylaşımları pek revaçta. Peki paylaştığınız bu fotoğrafların arkadaşlık ve partner sitelerinde kullanılacağını bilseniz, gene de paylaşır mıydınız? Fotoğraflarınız uygunsuz içerikli sitelere düşmeden siz siz olun paylaşımlarınıza dikkat edin. Fotoğraflarda kıyafetinizin durumuna, pozunuza dikkat edin. Evinizin içinin, odaların, eşyaların yerlerini gösterir fotoğraflar paylaşıp hırsızlara yardımcı olmayın.

Evinizde, iş yerininizde, okulunuzda ve sıklıkla bulunduğunuz yerlerde check-in yapmayın, yerinizi belli etmeyin: Evinizde check-in yaparak kendi güvenliğinizi ve ailenizin güvenliğini tehlikeye atmayın. Sosyal medyada paylaştığınız fotoğraf ve konum bilgisi evinizin soyulmasına ve fiziksel zarara uğramanıza neden olabilir.

Çocuklarınızı sosyal medya kullanımı konusunda bilinçlendirin:  Yetişkinlerin bile dolandırıldığı, şantaja uğradığı sosyal medya ortamında çocuğunuzu bekleyen tehlikelere karşı bilgi sahibi olun ve 13 yaşın altındaki çocuğunuzun sosyal medya kullanmasına izin vermeyin. Çocuklar iyi ve kötüyü ayırt etme yetileri yeterince gelişmediği için kolayca kandırılabilir, pedofillerin tuzağına düşebilir, dolandırılabilir ve şantaja uğrayabilirler. 13 yaşından büyük çocuklar içinse interneti kullanma konusunda bilinçlendirin ve çocuğunuzun arkadaşı olarak, onu sanal dünyada karşılaşabileceği tehlikelere karşı uyarın.

Tüm bu tavsiyelerin yanında bilinçli bir internet kullanıcısı olmayı ilk ilke olarak edinmeyi ihmal etmeyin. Sanal dünya, keyif ve eğlence vaadettiği kadar tehlikeli bir silah olarak da kullanılabiliniyor. Bunun farkında olan internet kullanımı çok daha güvenli ve keyifli olacaktır.

Güvenlik ayarları nelerdir ?

16

Sosyal ağlardaki tehlikelerin büyük bir kısmı ağlardaki güvenlik ve gizlilik ayarlarının düzgün yapılmamasından kaynaklanır. Kullanıcıların varsayılan (default) haliyle bıraktığı ve/veya sosyal ağın güvenlik ve gizlilik politikasını belirli dönemlerde güncellemesi sırasında tekrar kendiliğinden varsayılan haline dönen bu ayarlar ciddi tehlike oluşturabilir.

Sosyal Ağların Güvenlik ve Gizlilik Ayarları Problemleri

Belli dönemlerde varsayılan haline döndürülebilen güvenlik ve gizlilikayarlarının kullanıcılar tarafından tekrar kontrol edilip sıkılaştırılmaması neticesinde kullanıcıya ait kişisel verilerin ağ üzerinde arkadaş olmayanlar tarafından dahi öğrenilmesi işten bile olmuyor. Bu durum ayrıca kullanıcıya dair daha fazla verinin sosyal ağlar üzerinde kullanılan 3. parti uygulamalara sızmasına da neden oluyor. Genel olarak sosyal ağlardaki güvenlik ve gizlilik ayarlarının iki yönü bulunmaktadır. Birinde kullanıcıların gizlilik ve güvenlik ayarlarını kendilerine uygun bir biçimde doğru olarak yapıp yapmadıklarının kontrolü, bir de sosyal ağların sürekli değişen gizlilik ve güvenlik politikalarının sonucu ayarların tekrar varsayılan ve riskli haline geri dönmesinin kontrolü vardır. 

Sosyal Ağların Güvenlik Ve Gizlilik Ayarları

Sosyal ağlardaki teknik güvenlik ve gizlilik ayarları bazı ağlarda özellikle karmaşık bir hale getirilerek kullanıcıların ayarları düzgün yapabilmeleri istenmeyebilir. Hatta bir dönem böyle bir sıkıntı yüzünden doğmuş ve sosyal ağ profillerinin güvenlik ve gizlilik ayarlarının düzgün yapılıp yapılmadığını kontrol eden siteler bile mevcuttu.

Facebook için Dikkat Edilmesi Gereken Güvenlik ve Gizlilik Ayarları

Facebook’taki en büyük güvenlik problemi, profil hesabına bağlı e-posta adresinin başkaları tarafından bilinmesi yüzünden bir şekilde şifreyi unutma mekanizmasının işletilmesi yoluyla hesabın ele geçirilmesidir. Genellikle e-posta hesaplarını düzgün koruyamayan veya profil şifrelerini çok basit ve bilinen öğelerden seçen kullanıcılar yüzünden ağ hesaplarının ele geçirilmesi oldukça kolaylaşabiliyor. Bunu önleyebilmenin ilk adımı kullanıcının bilinçlenmesinden geçse de, sonrasında Facebook’un güvenlik ayarlarındaki en temel ve önemli ayarlardan olan:

  • Giriş Uyarıları”: başka birilerinin hesaba girmeye çalıştığından şüphelenildiğinde bildirim alınması.
  • Giriş Onayları”: başka birilerinin hesaba girmesini önlemek için telefon bilgisi girerek ek önlem alınması.
  • ve “Tarayıcıların ve Uygulamaların”: en çok kullanılan Web tarayıcılarının güvenilir olarak kaydedilmesi

ayarlarının tam ve eksiksiz olarak yapılması gerekir. Facebook’taki gizlilik ayarlarından en önemlileri ise sosyal ağda paylaşılan bir içeriğin kimler tarafından görülebileceği, kimlerin ağ kullanıcısı ile iletişime geçebileceği, kullanıcının e-posta adresi ve cep telefonu numarası ile ağ içinde ve diğer arama motorlarında başkaları tarafından bulunup bulanamayacağı ayarlarıdır:

  • Paylaştıklarımı kimler görebilir?”: ileride paylaşacağınız gönderileri kimlerin göreceğini ve arkadaşlarının arkadaşlarıyla veya herkese açık paylaşmış olduğun gönderilerin hedef kitlesini sınırlanması.
  • Benimle kimler iletişim kurabilir?”: kimlerin arkadaşlık isteği gönderebileceği ile kimlerin mesaj yollayabileceğinin ayarlanması.
  • ve “Aramada beni kimler bulabilir?”: Facebook’a kayıtlı e-posta adresi ile cep telefonu numarası kullanılarak ağda kimlerin sorgulama yapabileceği ve Google gibi diğer arama motorlarında indekslemeye izin verilip verilmeyeceğinin ayarlanması.

gibi hassas ayarların dikkatle yapılması gerekir. Bunların yanında,

Facebook’un diğer özelliklerinden zaman tüneli ve etiketleme ayarlarının ayrıca yapılması gerekmektedir. Bunlar ise:

  • Zaman tünelimdeki şeyleri kimler görebilir?”: kullanıcıların ağdaki bilgi akışı ekranı olan zaman tünelindeki içeriklerin kimler tarafından görülebileceği ile etiketlenmiş içeriklerin kontrolü.
  • ve “İnsanların eklediği etiketleri ve etiketleme önerilerini nasıl yönetebilirim?”: başkalarının ağ kullanıcısını fotoğraflarda etiketlemesinin görüntülenmesi ile içeriklerinin etiketlenmesinin kontrolü

gibi ince ayarların da düzgün bir şekilde yapılması gerekir.

 Neler yapmalı , neler yapmamalı ?

İnternette güvende olduğunuzu düşünüyor musunuz?

769806_129518345836898010370_original

Eğer öyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü internette attığınız her adım belirlenebilir ve kayıt altına alınır. 

Peki, güvende olmak için neler yapılmalıdır, neler yapılmamalıdır ?

  • Bilgisayarınızda kalan kişisel bilgilerinizi (kayıtlı şifre, telefon numarası, ad-soyad vs.) sık sık temizleyin.
  • Kayıtlı şifrelerinizi belli aralıklarla değiştirin.
  • Tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin.
  • Kişisel bilgilerinizi internette paylaşmayın.
  • Özel video, resim vb. görüntülerinizi güvenli olduğunu düşünmediğiniz sitelerde asla paylaşmayın.
  • Hakaret, küfür ve taşkınlık içeren sitelere girmeyin.
  • İnternetteki herkese karşı saygılı olun.
  • Tanımadığınız kişiler, sizden bilgilerinizi talep ederse sakın paylaşmayın ve onlarla görüşmeyin. Böyle bir durumla karşılaşırsanız da mutlaka site yetkililerine ve ailenize durumu bildirin…

 

Sanal Zorbalık Nedir?

Sanal zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarıdır.

İki çeşit sanal zorbalık bulunmaktadır:

Birincisi, daha çok teknik yönünü içeren elektronik zorbalık,

İkincisi ise, psikolojik yönünü içeren elektronik iletişim (e-iletişim) zorbalığıdır.

aaaElektronik zorbalık kişilerin şifrelerini ele geçirmek, web sitelerini heklemek, spam içeren mailler göndermek ya da bulaşıcı e-postalar göndermek gibi teknik olayları içerir. Elektronik zorbalık, bireysel yapılabileceği gibi birçok kişi tarafından organize bir şekilde aynı anda da yapılabilir. *DDoS denilen bu tür saldırıların hedefi sistemi kullanılamaz hale getirmektir. Bu tür saldırılar kişilerin sahip olduğu web sitelerine yapılabildiği gibi büyük kurum ya da devletlere ait yazılım ya da stelere de yapılmaktadır. Bu saldırılar donanım ve yazılımlara direk olarak etkide bulunurken, dolaylı olarak kişilerin duygularına da etki etmektedir.

*DDoS saldırısı (Distributed Denial of Service attack) çoklu sistemlerde hedef sistemin kaynakları ya da bant genişliği istilaya uğradığı zaman oluşur, bunlar genellikle bir veya birden fazla web sunucusudur. Bu sistemler saldırganlar tarafından çeşitli yöntemler kullanılarak bağdaştırılır.)

Dijital Vatandaşlık Nedir?

Son zamanlardaki internetin hızla yaygınlaşması ile beraberinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar  dijital ortamlara merak duymaya başladı.  Bu sebeple de dijital vatandaşlığın  yaygınlaşmasına sebep olmuşdigitalvatadasliktur.

Dijital vatandaşlık;  Bir toplumu oluşturan bireylerin yani vatandaşların, vatandaşlık sorumluluklarını yerine getirme, hak ve fırsatlarını kullanma ve günlük yaşamlarını devam ettirme dijital vatandaşlık kavramını ortaya çıkarmıştır.

Dijital Vatandaş Kimdir?

Dijital ortamda iletişim kurabilen,  bilgiyi kullanırken eleştirebilen, dijital ortamda üretip ve tüketebilen, dijital ortamda alış veriş yapabilen, dijital ortamdan eğitim alabilen ve bu davranışları yaparken etik kurallarına uyan, hak ve sorumluluklarının bilincinde olan kişidir.

Dijital Vatandaşlığın Boyutları Nelerdir?

Dijital vatandaşlık boyutları 9 başlık altında toplanmaktadır.

  • Dijital erişim
  • Dijital ticaret
  • Dijital iletişim
  • Dijital okuryazarlık
  • Dijital etik (ahlak)
  • Dijital kanun
  • Dijital haklar ve sorumluluklar
  • Dijital sağlık
  • Dijital güvenlik

Siber Tuzaklar
dikkat-siber-tuzak-v-6f914b5b0f28a91cb5d8

Genel Özellikler:

Son yıllarda farklı ülkelerin maruz kaldığı siber saldırılar İnternet’in önemli bir savaş ortamı haline geldiğini göstermektedir. İnternet altyapısının kritik ağ bağlantı noktalarına yerleştirilecek sistemler üzerinden tehditlerin algılanması, algılanan tehditleri engellemek amaçlı geliştirilecek savunma önlemlerinin tüm sistemlerde etkin hale getirilmesi ana fikri üzerine inşa edilen Siber Tehdit Tespit ve Önleme Sistemi, siber savunma anlamında çok önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

Sistem, dağıtık siber tuzak sistemler, dağıtık saldırı tespit sistemleri, sanallaştırma sistemleri ve merkezi yönetim sistemlerinden oluşmaktadır. Dağıtık ağ yapısına sahip olan kurumlar tarafından kullanılabilecek sistem ihtiyaçlar doğrultusunda hızlı bir şekilde özelleştirilebilmektedir.

Yetenekler:

  • Farklı ağ katmanlarını destekleyen tuzak sistemlerle çalışabilme
  • Dağıtık tuzak sistem altyapısı
  • Düşük maliyetli tuzak sistem yönlendirici cihazı kullanımı
  • Siber Tuzak Sistem Yönetim Arayüzü ile tek noktadan binlerce tuzak sistemin yönetimi
  • Tek noktadan tüm saldırı tespit sistemlerinin kural yönetiminin yapılması
  • Ölçeklenebilir yapı
  • Güçlü sanallaştırma altyapısı ve yönetimi
  • Zararlı Yazılım Tarama Sistemi ile tespit edilen zararlı yazılımların sınıflandırılması
  • Entegre çalışan Zararlı Yazılım Dinamik Analiz Ortamı
  • Güçlü Kayıt Toplama Altyapısı ile kayıtları anlık ve tek noktadan izleyebilme
  • İstenmeyen e-posta analizi ile e-postalar aracılığı ile bulaşan zararlı yazılımların tespiti
  • Karaliste desteği ile zararlı aktivitelerin anında tespiti
  • Yeni karalisteler üretme kabiliyeti ile filtreleme sistemlerine kural seti oluşturma
  • Gelişmiş raporlama sistemi

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Kullandığım Kaynaklar:

 http://www.kadinbilisimci.com/bilisim-guvenligi-nedir-neden-bu-kadar-onemlidir/
http://bilgicagi.com/guvenli-sosyal-medya-kullanimi-icin-oneriler/
https://www.sibergah.com/genel/sosyal-medya-guvenligi/sosyal-aglarin-guvenlik-ve-gizlilik-ayarlari/
http://www.tipeez.com/ch/main/news/link/5216/internet-guvenligi.aspx
 https://tr.wikipedia.org/wiki/Siber_zorbalık
ashleeselin.wordpress.com
http://sge.bilgem.tubitak.gov.tr/tr/cozumler/sort-siber-ortam-tuzak-sistemi

 

 

 

 

SEZİN’LE ESKİŞEHİR GEZİMİZ

20.10.2016

Sevgili Günlük,

Şu an heyecandan ellerim titriyor, bavulumu zor hazırlıyorum! Ben Eskşehir için minik bavul seçtim. Bavulumun içine bir sürü eşya koydum. Umarım eksik bir şey kalmamıştır. Ayrıca çok fazla fotoğraf çekmek için fotoğraf makinemi de koymayı unutmadım. O kadar mutluyum ki, hemen uyumazsam heyecandan bütün gece uyuyamayacağım. Ama senin de bildiğin gibi yarın çok erken kalkmam gerek.

21.10.2016

img_0664Günaydın Sevgili Günlüğüm. Şu an saat 4:50. Yeni uyandım ve gerçekten çok uykum var! Birazdan okula gideceğim, ailemle vedalaşıp, otobüse bineceğim. Sabah trafik olmadığı için okula kolay vardık. Otobüse binerken anneme ve babama sarıldım çünkü 2 günlük de olsa onlardan ayrılacaktım. Neyse az önce otobüse binip arkadışım Nehir’in yanına oturdum. Hemen TV’lerimizden film açıp sohbete başladık. Ve karnımızı benim getirdiğim kurabiyelerle doyurduk. Çok heyecanlıyız!

Az önce tuvalet ve ihtiyaç molası için Tunatan diye bir restoranta gittik. Orada tuvaletten çıktıktan sonra merdivenin üstünde bir sürü balkabağı gördük. Onların img_0302üstüne çıkıp fotoğraf çektirdik. Şimdi tekrar yola devam edeceğiz.

Artık saat 9:15 oldu. Yani 45 dk sonra Eskişehir’e varacağız! Dışarıda harika bir manzara var. Şu an rehber abi bize Eskişehir ile ilgili bilgiler anlatıyor. Anlattığı şeyler çok ilgimi çekti. Mesela, bize Nasreddin Hoca’nın Eskişehir’de doğduğunu anlattı.

dsc05778
Şu an saat 11:00 ve Bilim Deney Merkezindeyiz. Çok fazla deney aleti var. Ben girdap ve hortum aletini çok sevdim. Çok etkileyiciydi! Orada bir süre dolaşıp aletleri denedik ve inceledik. Daha sonra hep birlikte planetarium’a gittik. Gerçekten muhteşemdi ama 3D olduğu için biraz midem bulandı ve başım döndü,herşey gerçek gibiydi! Astronotların yaşamını izledik ve başka evrenlere yolculuk yaptık. Gerçekten inanılmazdı!

Daha sonra Namlı Otele gidip yemek yedik. Yemekler çok güzel değildi ama çok kötü de değildi. Daha sonra otobüse binip Masal Gemisi’ne gittik. Geminin içine girip dolaştık.

dsc05852Oradan sonra Masal Şatosu’nun önüne gittik. Orada oturduk. Resim Öğretmeni’nin verdiği kağıtlara şatonun resmini çizdik ve daha sonra şatonun içine girdik. Orada gezdik ve masallar dinledik. Çok güzeldi.

dsc05843Sonra Nuh’un gemisine gittik. Düşündüğümden daha küçüktü ama güzeldi. Geminin içinde gelin ve damat gördük. Artık oradan çıktığımızda çok yorulmuştuk, ama gezi daha bitmemişti!

dsc05898Oradan çıkıp minik, minyatür bir trene bindik. Eğer Eskişehir’e giderseniz böyle şirin bir trenle dolaşmanızı tavsiye ederim, gerçekten çok keyifli ve eğlenceliydi. Trenle hep birlikte Eti Sualtı Dünyası’na gittik. Çok etkileyiciydi, bir sürü balık vardı. Köpekbalığı, vatoz, japon balığı, kurbağa, yılan balığı,… Gezinin sonunda oradan hediyelik eşya satın aldık. Sualtı dünyası bugünkü son gezi yerimizdi. Otobüse bindiğimizde o kadar yorulmuştuk ki neredeyse uyuya kalacaktım. Odalarımıza çıkıp biraz dinlenip, üstümüzü değiştirdik ve akşam yemeği için aşağıya indik.

Yemekten sonra arkadaşlarımla yastık savaşı yaptık. Çok çılgıncaydı. Eğlendik. Sonra bizi sunum için toplantı salonuna çağırdılar ve orada bugün yaptığımız şeylerle ilgili konuştuk ve öğretmenler bize bazı bilgiler verdiler. Ardından odalarımıza çıkıp biraz oyun oynadıktan sonra da uykumuz geldiği için yattık.

22.10.2016

Sevgili Günlük, bugün mutlu, ama birazcık da üzgün bir şekilde uyandım. Çünkü yaklaşık 5-6 saat sonra İstanbul’a döneceğiz. Neyse, biz sabah kalktığımızda saati geç sanıp aceleyle aşağı indik. Ama aslında ben saate yanlış bakmışım ve biz yarım saat önce gelmişiz! Bu nedenle tekrar yukarı çıktık. Ama sonra biz odada sıkıldığımız için tekrar aşağıya indik ve biraz erken kahvaltı etmemize izin verdiler.

img_0564Kahvaltıdan sonra Devrim Arabaları’na gittik. Orada bir tane araba gördük. Çok güzeldi. O Türkiye’nin ürettiği ilk arabaymış ve 1961 yılında yapılmış. Gerçekten çok eski ama bakımlı bir arabaydı.

Oradan çıktıktan sonra otobüse binip Odunpazarı Evleri’ne gittik. Orada rehber abi bize evlerle ilgili çok değişik şeyler anlattı. Mesela; Eskişehir’deki evlerin çoğunun mavi olmasının nedeni orada çok akrep olmasıymış ve akrepler renk körü olduklarından maviyi kırmızı görüp, ateş sandıkları için yaklaşmazlarmış. Ve, turkuaz renginin isminin ‘‘Turkuaz’’ olmasının nedeni, Fransızlar Türkiye’ye geldiklerinde Eskişehir’deki evlerin maviyle yeşil karışımı bir renk olduğunu görmüşler. Ve bu değişik rengi ilk defa Türkiye’de gördükleri için isimini ‘‘Türk Rengi’’ koymak istemişler. Fransızcada Türk Rengi ‘‘Turkuaz’’ demekmiş.

img_7237   img_7245

Oradan sonra cam atölyesine gittik. Abi ve ablalar çok değişik şeyler yaimg_7340ptılar. Çok ilgimi çekti. Sonra oranın hemen yanındaki cam dükkanına gittik. Hediyelik eşyalar aldık. Aslında  dükkandaki şeyler biraz pahalıydı bu nedenle ben almadım.

img_7331Cam atölyesinden sonra Lületaşı almak için tekrar Odunpazarı’ndaki Atlıhan El Sanatları Çarşısı’na gittik. Orada biraz dolaştık sonra anneme, babama ve kendime minik hediyeler aldım. Çok güzellerdi. Odunpazarı’ndan sonra tekrar Namlı Otel’e gidip öğle yemeği yedik.

Yemekten sonra otobüse binip Balmumu Müzesi’ne gittik. Orada sergilenen balmumu heykelleri gerçekten inanılmazdı. Gerçek insanlara çok benziyorlardı. Orada heykelleri inceledik bir süre. Ben ünlü bilim adamı Albert Einstein’in önünde poz verdim, çok komikti.

img_0647Oradan sonra Uçak Müzesine gittik. Orada bize sergilenen uçakları anlattılar. Orada eski Türk savaş uçakları vardı. Açıkçası dinlerken biraz sıkıldım.

img_0360

Uçak Müzesi’nden ayrılıp, Bilecik’teki Çalı Otel’de çok nefis bir akşam yemeği yedik ve arkadaşlarımla sohbet ettik… Sonra hepimiz otobüslere bindik ve evimize doğru yola çıktık… Amaa, yolculuk hiç de düşündüğünüz gibi sıkıcı geçmedi. Hatta gezimizin en çılgın kısmıydı! Otobüste Bahadır Hoca çok güzel pop müzik açtı! Otobüste bütün gece disko yaptık!

2 günlük te olsa bu muhteşem gezimiz sona ermişti…

dsc05870

 

 

 

My İllness

Hello everyone,

Today I’m very sick an I feel very bad:( I have a cough yesterday. I have a runny noose and I sneeze all day. My mum gave me a cough syrup. Maybe I will not go to volleyball tomorrow. I hope I will get well soon.

What can I do to get well?

 

 

 

 

 

 

KODLAMA

Kodlama Nedir?

Kodlama bir metnin önceden belirlenmiş simgeler dizisine göre işaretlenmesidir. Bilgisayarlarda da çeşitli bilgilerin depolanması ya da matematiksel işlemler için özel kodlamalar yapılır.

Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.

 

images

Kodlama Neden Önemlidir?

  • Teknoloji ve bilgisayarlar ile etkileşim içinde olduğumuz bir dünyada kodlamayı öğrenmek demek bu hizmetlerin nasıl çalıştığını anlamak demektir. Bilişimsel ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek demektir.
  • Matematik, Fen Bilgisi gibi müfredatlar arası disiplinlerle bağlantı kurarak gerçek yaşam sorunlarına çözüm üretmektir. Dahası kodlamayı öğrenmek demek yeni fikirler keşfetmede ve iş-eğlenceye yönelik şeyler üretmede güçlü yollar kazanmak demektir.
  • Dünyanın en büyük firmalarının kurucuları ve en meşhur programcılar herkesin küçük yaşlardan itibaren programlama öğrenmesi gerektiğini savunuyorlar.

“ Bence bu ülkede herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli. Çünkü bu, insana nasıl düşüneceğini öğretiyor. Ben bilgisayar bilimini bir sosyal bilim olarak görüyorum. Bu herkesin öğrendiği bir şey olmalı.  ”  (Steve Jobs)

unknown

PROGRAMLAMA NASIL YAPILIR?

Programlama, insan beyniyle oluşturulan mantıksal işlemlerin, bilgisayara aktarılmasında şu yolu izlemektedir:

Sadece insanın anlayacağı kısım—– İnsan zekası— > Derleyicinin ve programlayanın anlayacağı kısım —–Derleyici—>Sadece bilgisayarın anlayacağı kısım.
        Görüldüğü gibi bu işlemler zincirinde programlayıcının yapması gereken sadece, matematiksel olarak istenilen işlemlerin taslağını oluşturmak, daha sonra da bunu derleyicinin anlayabileceği şekle sokmaktır.

 

Sezin’de neler yaptık…

Biz Sezin’de çeşitli kodlama çalışmaları gerçekleştirdik. İlk hafta algoritma, bilgisayarsız kodlama ve aynı zamanda Scratch’te de kod yazarak animasyonlar yaptık. Sonrasında Code.org sayfası üzerinden kodlama haftasını tamamladık ve sertifikalar dağıttık. Böylelikle kodlamalarla ilgili bir sürü çalışma yapmış olduk…

 

1

Dünyada En Çok Kullanılan Yazılım (kodlama) Dilleri

  1. Java

Java modern kuruluş web uygulamalarının altyapısını oluşturan en popüler dillerden biridir. Java ve buna dayanan yapılarla, web geliştiriciler bir çeşit kullanıcı için ölçeklenebilir web uygulamaları geliştirebilir. Java aynı zamanda akıllı telefonlar ve tabletler için yerli Android uygulamalarını geliştirmek için temel dildir.

 

  1. JavaScript

Her modern web sitesi JavaScript kullanır. Sitenize etkileşim kazandıracaksanız bilmeniz gereken bir dildir, ayrıca popüler JavaScript yapılarının düzinelercesinden biriyle kullanıcı arayüzü geliştirmek için kullanılır.

 

  1. C#

C#, Microsoft platform ve servislerini geliştirmek için birinci dil olarak kabul edilir. Azure ve .NET kullanarak modern web uygulaması geliştiriyorsanız, iş ortamınızda kuvvetli uygulamalar geliştirecekseniz veya Windows cihazlarınızda uygulamalar geliştirmek istiyorsanız Microsoft’un sunduğu en kısa yol C# öğrenmektir. Oyun oynamak istiyorsanız, popüler Unity oyun geliştirme motoru en sık kullanılan dillerden biri olarak C# kullanır.

  1. PHP

Verilerle çalışacak bir web uygulaması mı geliştirmek istiyorsunuz? PHP, MySQL gibi veritabanları ile birlikte, modern web uygulaması geliştirmek için çok önemlidir. PHP günümüzün veri ile çalışan web sitelerinin bir çoğunu yönetir ve sitenizi daha kuvvetli yapmak için kullanabileceğiniz, WordPress gibi kuvvetli içerik yönetim sistemleri için çıkış noktasını oluşturur.

 

  1. C++

Programlamanızda biraz daha düşük seviyeye inmek mi istiyorsunuz? İşlemci gücünüzün çoğunu donanıma doğrudan bağlamak isterseniz kuvvetli masaüstü yazılımlarını oluşturmak için C++ mükemmel bir çözümdür. Donanımla hızlanan oyunlar ve yoğun bellek kullanan uygulamaların masaüstünde, konsollarda ve mobil cihazlarda kullanılması için de çok iyidir.

 

 

  1. Python

Python neredeyse her şeyi yapabilir. Web uygulamaları, kullanıcı arabirimleri, veri analizleri, istatistik – sorununuz neyse Python’da o iş için bir çözüm olması olasıdır. Son zamanlarda, herhangi bir endüstride dev veri setlerini incelemek için veri bilimcilerinin kullandığı temel dillerden biri olmuştur.

 

  1. C

Neden C dili hâlâ popüler? Cevap boyutta saklı. C dili küçük, hızlı ve güçlüdür. Gömülü sistemler için yazılım üretiyorsanız, sistem çekirdeği ile çalışıyorsanız veya sadece elinizdeki bütün kaynakları son damlasına kadar kullanmak istiyorsanız, C dili emrinize âmâdedir.

 

  1. SQL

Veri devasa boyutlarda, her yerde ve karmaşıksa, SQL size tam olarak istediğiniz bilgiyi hızlı, tekrarlanabilir ve güvenilir bir şekilde sunabilme yeteneğine sahiptir. SQL kullanarak, büyük ve karmaşık veritabanlarından kolaylıkla sorgu yapabilir ve anlamlı veri çekebilirsiniz.

 

  1. Ruby

Projenizi rekor zamanda başlatmak mı veya büyük bir web uygulaması için yeni bir fikri kullanmak mı istiyorsunuz? Ruby ve Ruby on Rails size bu fırsatı sunabililr. Ruby dili oldukça kolay öğrenilir ve son derece güçlüdür, ayrıca dünyada tonlarca popüler web uygulamasına can verir.

 

  1. Objective-C

iOS için bir uygulama yapmak istiyorsanız, Objective-C öğrenmelisiniz. Son yılın en büyük atılımı Apple’nin yeni dili olan Swift üzerine konuşlandı, ancak Apple ekosisteminde uygulamalar yapmak için yine de iyi bir dil olacaktır. Objective-C ve XCode (Apple’nin resmi yazılım geliştirme aracı) ile App Store’de yerinizi alabilirsiniz.

 

  1. Perl

Perl ezoterik midir? Evet. Karmaşık mıdır? Evet. Süper güçlü bir dildir ve herhangi birinin siber güvenlik cephanesinde bulunur mu? Buna da evet. Perl dili, web ortamını ilk piyasaya sürüldüğü zamandan beri güçlendiriyor ve IT profesyonelleri için hâlâ önemli bir araç olarak görülüyor.

 

  1. Net

Kendi başına bir dil değildir, ancak .NET, her sürümünde bulut, hizmet ve uygulama geliştirme serüvenini daha ileri ve değerli bir hale getirir. Microsoft’un yakın zamandaki açık kaynak girişimlerinden dolayı, .NET şimdi Google ve Apple platformlarına da girmektedir. Sonuç olarak, çok platformu kolayca desteklemek ve uygulamaları oluşturmak için bir seri programlama dili ile beraber .NET’i de kullanabilirsiniz.

 

  1. Visual Basic

Visual Basic, işi görmenizi sağlayan bir dildir. .NET platformu için temel dillerden biridir ve Excel gibi kuvvetli ofis uygulamalarında hesaplama işlerinizi otomasyona sokmak ve iş ortamınıza destek olmak amacıyla uygulamalar geliştirmek için kullanılabilir, aynı zamanda en yaygın işlerinizi kolayca görebilir.

 

  1. R

R dili büyük verinin ortaya çıkışına destek oluyor ve ciddi veri analizi ile işi olan herkesin 2015 yılında öğrenmesi gereken bir dil olarak kabul ediliyor. Bilim, iş dünyası, eğlence ve sosyal ortam gibi alanlarda, R dili neredeyse her ilgi alanına yetecek istatistik analiz ihtiyaçlarını karşılamak için öğrenilecek dil olmuştur.

 

  1. Swift

Swift, bir yıldan daha kısa süre içinde dikkatlerden kaçmayan ve geliştiricilerin klavyelerine yeni, hızlı ve kolay bir şekilde Apple’nin Mac ve iOS işletim sistemlerini geliştiren bir dil oldu. Swift’in büyük kuvveti ve dostane yazım biçimi sayesinde bir Mac sahibi olan herkes için iOS veya Mac OS X ortamlarında yeni ve dehşetli bir şekilde güçlü bir dil ortaya çıkmış oluyor.

arama-motoru-dostu-kodlama

 

Kullandığım Kaynaklar:

https://bilisimkodlama.com/kodlama-nedir/

http://www.kodlamadersi.com/kodlamanin-onemi.html

http://www.bilim.org/2015-yilinda-bilmeniz-gereken-15-programlama-dili/

 

 

Standart

” üzerine 5 yorum

  1. Bence bu yazıyı herkes okumalıdır. Çok işinize yarayacak bilgiler var. Bence bu konu herkese lazım olacak bir konu, çünkü hepimizin SOSYAL MEDYA TEHLİKELERİnden korunmamız gerekiyor. Ayrıca öğrencilere derslerinde de yardımcı olabilir veya öğretmenler ders anlatırken bu sayfadan örnek alabilirler. Okuyan herkese çok teşekkür ediyorum… Yorumlarınızı bekliyorum…

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın